- استفاده از مطالب این سایت برای آموزش دانش آموزان میهن عزیز، بدون تغییر و با ذکر منبع (ایرانفو IranPhO) بلامانع است.
تحلیل سؤالات مرحله اول المپیاد فیزیک ایران
هر ساله در مرحله اول المپیاد فیزیک ایران، دانش پژوهان با سؤالات جدید از مباحث مختلف روبرو می شوند. سطح سؤالات به طوری است که قدرت تحلیل و هنر حل مسئله دانش پژوهان سنجیده شود تا شایسته ترین افراد برای رقابت مرحله دوم المپیاد انتخاب شوند.
به دلایل مختلف مانند کمبود وقت، عدم علاقه به برخی مباحث، در دسترس نبودن منابع و کتب مربوطه، ... بسیاری از دانش پژوهان نمی توانند همه مباحث المپیاد فیزیک را مطالعه کرده و مسلط شوند. لذا دانستن اهمیت مباحث مختلف در مرحله اول المپیاد فیزیک می تواند به دانش پژوهان در انتخاب و الویت بندی و برنامه ریزی کمک به سزایی بکند.
طبق بررسی های آماری که در سؤالات مرحله اول المپیاد فیزیک طی 10 سال اخیر توسط ایرانفو انجام شد، نتایج جالب و حائز اهمتی به دست آمد.
نتیجه گیری و تحلیل این بررسی ها به دو صورت 5 سال اخیر و 10 سال اخیر انجام شد که مورد اول به دلیل نزدیکی زمانی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
طبق بررسی های انجام شده و با استفاده از تجارب سالیان گذشته، نتایج زیر بدست آمد:
- تعداد سؤالات مرحله اول المپیاد فیزیک معمولاً حدود 35 سؤال است که شامل حدود 30 سؤال چند گزینه ای و حدود 5 سؤال پاسخ کوتاه است. وقت آزمون حدود 4 ساعت می باشد.
- مبحث مکانیک حدود 15 درصد سؤالات را در بر می گیرید.
- مبحث الکتریسیته (ساکن و جاری) شامل حدود 20 درصد سؤالات می گردد.
- مبحث نور هندسی حدود 5 درصد سؤالات را تشکیل میدهد.
- مبحث حرارت و ترمودینامیک حدود 20 درصد سؤالات مرحله اول را شامل می شود.
- مباحث خواص ماده و سیالات، حدود 15 درصد سؤالات را در بر می گیرد.
- مغناطیس و القای مغناطیسی حدود 15 درصد سؤالات را شامل می شود.
- فیزیک نوین و امواج حدود 10 درصد سؤالات مرحله اول را تشکیل می دهند.
کف قبولی مرحله اول المپیاد فیزیک ایران
کف قبولی در مرحله اول المپیاد فیزیک بسیار متغیر است و به درجه سختی سؤالات و سطح علمی دانش آموزان بستگی دارد، از طرفی طی دو سه سال اخیر تعداد نفرات قبول شده توسط باشگاه دانش پژوهان جوان نیز متفاوت بوده است (برای مثال در آزمون مرحله اول بهمن 1391، اسامی 1450 نفر به عنوان قبول شده اعلام شد و کف قبولی تا حد 5 درصد کاهش یافت ! )، بنابراین تعیین کف کاری بس مشکل است.
ولی معمولاً در حالت نرمال کف قبولی مرحله اول حدود 10 تا 15 درصد است.